Livet efter stress

Hvis du tidligere har været ramt af stress, så ved du kun alt for godt, hvad stress kan gøre ved både dig og dine omgivelser.

Jeg behøver vist ikke at nævne, at det er en oplevelse, ingen af os ønsker at skulle gå igennem igen!

Flere af mine klienter udtrykker derfor forståeligt nok, stor bekymring for risikoen for at blive ramt af stress igen.

Men der er desværre ingen, der kan garantere, at vi ikke senere i vores liv vil blive ramt af stress.

Men vi kan gøre alt for at forebygge, at det sker!

Det positive i at forebygge er, at du vil opdage, at nøglen til din trivsel ligger hos dig!

Den ligger altså ikke hos chefen, kollegaen, manden, konen, børnene, vennerne, osv.

Nøglen er nemlig bevidsthed – DIN bevidsthed!

I et stresscoachingforløb er det derfor essentielt at gå i dybden med, og skabe bevidsthed om, hvad det er, der skaber stress hos dig, og hvilke stress symptomer, det er, at du skal være opmærksom på. Da det er  forskelligt fra person til person, hvad der stresser os, og hvilke symptomer, vi oplever, kan vi ALDRIG måle os selv og vores mentale kapacitet eller fysiske formåen med andres!!! Vi har alle forskellig bagage med i rygsækken, der er et resultat af vores opvækst og vores personlighedstype, og derfor påvirker måden vi ser og omgås os selv og verden på!

Hvis du tidligere har været ramt af stress, er det derfor væsentligt for din trivsel, at du øver dig i at tage DIG SELV alvorligt, og bygge videre på den bagage, DU nu engang har med dig på livets rejse!

Husk, at al bagage kan pakkes om! Det gælder bare om at få det til at passe bedst muligt i rygsækken!

Så øv dig i, at tage dig selv alvorligt, og undgå at gøre ting og være i relationer, der ikke er sunde for dig. For hvis du ikke gør det, fortæller du jo indirekte dig selv og dine omgivelser, at du ikke tager dig selv alvorligt, og at det faktisk er ok, at de heller ikke gør det! At du ikke er bedre værd!

Men det kunne ikke være længere væk fra sandheden!

For der er INGEN eller NOGET der er mere værd end DIG!

Så, jo før du beslutter dig for at træffe DINE valg ud fra DIT ståsted, og ud fra hvad der er mentalt sundt for DIG, jo før vil du kunne mærke effekten i DIG og til/fra dine omgivelser.

Når vi bliver ramt af stress, har vi typisk igennem længere tid haft fokus på alt det og alle dem vi synes vi burde og skulle gøre og være noget for! Vi glemmer os selv i den trivselsligning! Men faktum er nu engang, at du ganske enkelt ikke kan være noget for andre, hvis ikke du starter med at være noget for dig selv!

Tænk f.eks. på situationen i et fly, hvor du bliver instrueret i at tage din iltmaske på, før du sætter iltmasken på dit barn! Det kan umiddelbart virke meget grænseoverskridende og egoistisk, men realiteten er jo en helt anden. For hvis først du besvimer, så har du ingen chance for at hjælpe barnet! Det samme gør sig faktisk gældende i forhold til at passe på dig selv i en ofte alt for travl hverdag. Vores trivsel påvirker både os selv, og vores relationer, og hvis vi ikke stopper op og mærker efter, hvordan vi egentlig har det, så risikerer vi at bliver overhalet af alt det, vi mener at vi burde og skulle gøre, og chancen for, at vi igen havner i stress spiralen er desværre stor. Derfor skal du øve dig i at tage dig selv alvorligt. Sætte dig selv og din trivsel først. Træffe de valg, der er sunde for DIG, og ikke skele til, hvad andre kan og gør. Det er DIT liv og DIN livskvalitet, det handler om.

I et stresscoachingforløb har jeg derfor stort fokus på at få skabt en bevidsthed hos den stressramte om, hvad det er der gør, at vedkommende bliver stresset, og dernæst skabe klarhed over de hæmmende mønstre og overbevisninger, der ligger til grund for denne stressreaktion. For det er først, når vi får taget fat ved roden af det, der skaber stress hos os, at vi kan arbejde fokuseret på at ændre mønstret og overbevisningen, så det ikke længere vil styre vores trivsel og livskvalitet.

Dernæst vil det at få identificeret dine stress symptomer være den bedste sladrehank for, hvor belastet du er. Jeg ved f.eks., at hvis jeg oplever en ringen for ørerne, så er det en stressfaktor, der er ved at få overtaget, men stress symptomet prøver at “ringe mig op” for at fortælle, at jeg skal få gjort noget ved. Dvs. at stress symptomerne får mig til at kigge på min hverdag, og hvordan jeg har skruet den sammen. Måske der er en opgave eller en relation jeg skal have kigget på? Det giver mig faktisk muligheden for at ændre på eller fjerne mig fra min stressfaktor. Hvis jeg altså vælger at tage mig selv alvorligt!!!

Hvis det føles svært for dig, så spørg en af dine nærmeste og/eller din chef/kollega, om han/hun vil gøre dig opmærksom på, hvis de oplever, at du er ved at gentage dit gamle mønster, og virker overbelastet . Det er vigtigt, at det er en person du føler dig tryg ved og har tillid til, og som ved, hvilken adfærd du har, når du presser dig selv unødigt. De personer, der er tættest på os, bliver jo påvirket af vores stress symptomer, og hvis ikke du selv formår at erkende, at du er på vej mod at udvikle stress igen, så vil dine nærmeste kunne hjælpe dig med at nå frem til erkendelsen. Men det er vigtigt, at du får taget dialogen på forhånd, så alle ved, hvad der forventes af dem, og hvordan de kan hjælpe dig – og ikke mindst – at du tager dem og dig selv alvorligt!

En anden mulighed er også at skrive dagbog, og notere de positive og negative ting ned, som du har oplevet i løbet af dagen, og den vej rundt blive opmærksom på et mønster, og nogle stressfaktorer, som måske ikke er hensigtsmæssige for dig.

Pas på dig selv derude – og tag vare på DIG!

Hvis du har spørgsmål eller brug for støtte til at komme videre i livet efter en stress sygemelding er du mere end velkommen til at kontakte mig.